Ráno má zvláštní moc ovlivnit to, jaký bude zbytek našeho dne. Pro mnohé z nás začíná den hektickým vstáváním, rychlým snídaní a spěchem do práce, často také rozvozem dětí do škol či školek. Co když bychom ale mohli každý den začít trochu jinak? Co když bychom mohli vstoupit do nového dne s klidem, rovnováhou a úsměvem? Právě to nám může poskytnout jóga. Proč byste tedy měli začít každé ráno s jógou, zvláště pokud se zajímáte o zdravý životní styl? Pojďme se podívat na pět klíčových důvodů.

  1. Zlepšení flexibility a síly
    Jóga je známá svým přínosem pro zlepšení flexibility a budování svalové síly. Ranní jóga pomáhá probudit tělo a zároveň posiluje svaly, které jsou po nočním odpočinku často ztuhlé a neohrabané. Pravidelným cvičením se můžete postupně stát pružnějšími a silnějšími, což se pozitivně projeví i v dalších aktivitách během dne. Jednoduše já nedám na ranní protáhnutí dopustit.
  2. Zklidnění mysli a zlepšení koncentrace
    Jóga není jen o fyzickém pohybu, je to také cvičení pro mysl. Dýchací techniky a meditace, které jsou součástí jógové praxe, mohou pomoci zklidnit mysl a zbavit se stresu. Tím, že začnete den s jógou, si vytvoříte prostor pro klidný a soustředěný start, což může zlepšit vaši koncentraci a produktivitu v dalších činnostech. Často do svých lekcí přidávám právě dýchací techniky, které jsou skvělým nástrojem pro zklidnění.
  3. Zlepšení držení těla a snížení bolesti zad
    Sedavý životní styl a neustálé dívání se do obrazovek mobilů může vést k špatnému držení těla a bolestem zad (a často bohužel také vede). Jóga nabízí pozice a protahovací cviky, které cílí na zlepšení držení těla a posilují svaly kolem páteře. Ranní jóga může pomoci předejít bolestem zad a zlepšit vaše celkové držení těla. Já osobně ráda kombinuji také prvky z pilates, takže některé mé ranní lekce jsou přímo v „Jogalates“ módu.
  4. Zlepšení trávení
    Ranní jóga může stimulovat trávicí systém a pomoci tělu lépe zpracovávat potravu během dne. Některé jógové pozice jsou speciálně navrženy tak, aby podporovaly trávení a pomáhaly při detoxikaci těla. Tím, že svůj den začnete aktivací trávicího systému, můžete podpořit lepší zdraví a pocit lehkosti. Zde doporučuji především rotace v kombinaci s bhastrika dechem, tedy rychlé a rytmické vdechy a výdechy.
  5. A to nejlepší na závěr – získání času pro sebe
    V našem každodenním shonu často zapomínáme udělat si čas jen pro sebe. Ranní jóga je ideální příležitostí, jak se věnovat sobě, svému tělu i své mysli, a to vše ještě předtím, než začne každodenní shon. Tento čas pro sebe může být cenným nástrojem pro osobní růst a sebereflexi. Z lekcí poté jógující odchází s úsměvem na tváři.

Jóga nabízí nejen fyzické, ale i psychické a emoční přínosy, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu našeho života. Ranní praxe jógy je skvělým způsobem, jak se připravit na výzvy dne s úsměvem a pocitem pohody. Ať už jste začátečník nebo zkušený jógín, začlenění jógy do vašeho ranního rituálu může přinést pozitivní změny, na které se budete každé ráno těšit. Zkuste to a s radostí vás přivítám na mých ranních lekcích jógy ve studiu Tyasayoga v Praze Hostivaři.

Dara Blaha

www.darablaha.cz