Pro #SpoluZaSny připravila naše čestná ambasadorka Darja Janíčková, supervizorka KATALOGU #SpoluZaSny Virtuálních asistentek, zakladatelka Lektorum, Klubu Šťastná VA a největší FB skupiny VA v ČR, toho času šťastně žijící na Bali. Darja nám představí detailně co je virtuální asistentce, jak a proč si svou virtuální asistentku konečně dopřát. Ze své bohaté praxe, jak ze strany zprostředkovately konkrétních VA firmám, tak mentorování budoucích VA, přidává tipy na co se při výběru své pravé ruky zaměřit.

Virtuální asistence získává i u nás stále na větší oblíbenosti, a to nejen na straně virtuálních asistentek, ale také na straně podnikatelů a podnikatelek, kteří díky ní mohou delegovat.

Záměr pro delegování je nejen zbavit se neoblíbených činností, ale také růst podnikání, větší svoboda i více volného času.

Co je vlastně virtuální asistence a kdo je vaše ideální VA?

Virtuální asistence funguje celosvětově již více než 25 let, takže se opravdu nejedná o žádnou novinku. Virtuální asistentka (může být žena i muž, ale pro jednoduchost budu mluvit o ženách, neboť na ně se právě já zaměřuji) nabízí online/vzdáleně své služby, které umí a je v nich skvělá. Jelikož podniká, tak vám ráda pomůže na 2 hodiny či 20 hodin měsíčně. Je to jakobyste měli svou vlastní asistentku, pravou ruku, ale nejste přitom nuceni ji zaměstnat.

Ideální VA je samostatná, zodpovědná a plně oddaná své práci, neboť ji dělá proto, že ji miluje.

Můj tip: jedna z mých důležitých preferencí pro výběr asistentky je opravdu to, zda práci dělá proto, že ji miluje a užívá si to, nebo to dělá proto, aby „něco dělala“ či si „vytvořila příjem“. I tyto důvody jsou v pořádku, ale věřte, že pro dlouhodobější spolupráci velmi oceníte člověka, ze kterého čiší nadšení a plní své úkoly, nejen plní své úkoly…

Začněte delegovat včas, než vyhoříte

Věřím, že každý známe ten pocit, kdy děláme nějaký krok v našem podnikání, kdy si říkáme, že to by mohl dělat kdokoli, nebo nás prostě nebaví, či jsme již totálně vyčerpáni. Podnikatelé často také delegují ty činnosti, které ví, že pro své podnikání potřebují, ale nechtějí, či nemají čas se je učit. Nebo ví, že hodnota jejich času výrazně převýší cenu za delegované činnosti, čímž se efektivita násobí.

Jaký je nejčastější důvod pro delegování? Zatím stále se nejvíce setkávám s důvodem: nestíhám…a včera bylo pozdě. Zároveň si vždy říkám, že je škoda, že tito podnikatelé si neřeknou o pomoc již dříve, protože ono potom zahajovat spolupráci s klientem, který je již za hranicí vyhoření a zahlcenosti je opravdu náročnější, a to především pro klienta samotného.

Můj tip: pokud máte pocit, že již vidíte hranici přepracování, ozvěte se asistentce včas. Třeba si jenom na začátku promluvte a zjistěte, jak vám to sedí, i když o spolupráci zatím jen uvažujete. Věřte, že i tento malý krok vám už může pomoci si umět představit, jak to funguje a zda se s danou asistentkou cítíte dobře. To vám následně pomůže na cestě k vykročení za delegováním.

Jaké služby můžete delegovat?

Již dávno neplatí, že na virtuální asistentku můžete delegovat jen administrativu, i když se s tím ještě občas setkáváme. Velmi obecně řečeno – můžete delegovat cokoli. Konkrétně můžete delegovat administrativu, zákaznickou péči e-mailovou i telefonickou, tvorbu newsletterů, automatizace, správa webů, správa sociálních sítí, rešerše, srovnávání produktů, správa kalendáře, organizace eventů, schůzek i rodinných dovolených, propagace, atd. atd. Činností je opravdu hodně, ale každá virtuální asistentka nabízí jiné služby, které jsou právě založené na jejich dovednostech a samozřejmě na tom, zda ji baví.

Můj tip: týden sledujte a zapisujte si, co ve svém podnikání děláte. Mějte po ruce papír, diář či mobil a pište si VŠECHNY úkoly, aktivity, hovory, které uděláte. Po týdnu zapisování se podívejte a zvažte, zda tam náhodou nejsou úkoly, které by mohl dělat někdo jiný. A pokud si nejste jisti a rádi byste zkonzultovali, klidně se mi ozvěte a ráda Vám dám svůj náhled.

Kde kvalitní virtuální asistentku najít

Jako první určitě mrkněte do našeho katalogu #SpoluzaSny, kde jsou opravdu TOP asistentky. Ženy sama znám, neboť procházely či prochází vzdělávacím programem Klub pro VA a individuálním mentoringem se mnou.

Dále kromě „googlení“ zkuste určitě LinkedIn a pokud ani tam nebudete úspěšní, tak mi kdykoli napište, ráda vám poradím a ideální asistentku doporučím.

Ještě více o virtuální asistenci, cenách i výběru vedoucího ke šťastné spolupráci s vaší ideální VA v našem webináři „Proč si konečně dovolit svou VA“ s Darjou Janíčkovou, ve čtvrtek 4. 11.2021 od 10:00.

Link na záznam: